بنیاد ایران شناسی بنیاد ایران شناسی




"آیا زنان تأثیرگذار در طول تاریخ تمدن ایران و اسلام کم داریم یا نمی‌شناسیم؟"


بنیاد ایران شناسی

سخنران : خانم دکتر سونیا پوریامین

عضو کمیته علمی همایش

  • سخنرانی : حضرت آیت الله سید محمد خامنه ای
    رئیس بنیاد ایران شناسی
  • سخنرانی : دکتر شیدا مهنام
    دبیر علمی همایش
  • سخنرانی : حجت الاسلام سید مصطفی محقق داماد
    عضو شورای سیاستگذاری همایش
  • سخنرانی : خانم دکتر طوبی کرمانی
    عضو شورای سیاستگذاری همایش
  • سخنرانی : دکتر حجت الله ایوبی
    عضو شورای سیاستگذاری همایش
  • سخنرانی : دکتر سیوتان ستوفسکی
    رییس دفتر منطقه ای یونسکو
  • سخنرانی : خانم دکتر آنا استامو
    رییس اتحادیه زنان مسلمان - یونان
  • سخنرانی : خانم دکتر غدیر جمال
    رئیس اتحادیه جهانی زنان مسلمان
  • سخنرانی : خانم دکتر سونیا پوریامین
    عضو کمیته ملی همایش

به گزارش روابط عمومی بنیاد ایرانشناسی، دکتر سونیا پوریامین، عضو کمیته علمی همایش بین‌المللی «جایگاه زن در تمدن ایران و اسلام»، در مراسم افتتاحیه همایش، درباره لزوم برگزاری چنین همایش‌هایی گفت:
از آنجایی که تاریخ بیشتر به دست مردان نگاشته شده و همچنین بیشتر از مردان در طول تاریخ کشورمان یاد کرده‌اند تا زنان؛ برگزاری همایشهایی همچون همایش بین‌المللی «جایگاه زن در تمدن ایران و اسلام»، این سوال را برای ما مطرح می‌کند که آیا زنان تأثیرگذار در طول تاریخ تمدن ایران و اسلام کم داریم یا نمی‌شناسیم؟
وی ضمن اشاره به اهمیت جایگاه زنان در تاریخ تمدن ایران و اسلام بر اساس نوشته‌های تاریخ‌نگاران و آثار تاریخی به جای مانده، افزود: ما نمی‌توانیم از زنانی همچون آذرمی‌دخت، آرتیمیس، ماندانا در تاریخ تمدن کشورمان که هر کدامشان داستان‌های بسیار تأثیرگذاری دارند، و همچنین از حضرت خدیجه (س) در تاریخ تمدن اسلام که در به ثمر رساندن اسلام نقش بسزایی داشتند نام نبریم. اما چقدر آنها را می‌شناسیم؟ از حضرت فاطمه (س) و حضرت زینب (س) چقدر می‌دانیم؟ و اگر از ما بپرسند پنج زن تأثیرگذار را در واقعه عاشورا نام ببریم، آیا کسی را می‌‌شناسیم؟ زنان ایرانی و زنان مسلمان شیعه در جهان از الگوهای بی‌بدیل خود و تأثیرات فرهنگی و اجتماعی در خانواده و جامعه‌‌شان چقدر آگاهند؟ در تاریخ مشروطه کشورمان، آیا تا به حال نام «زینب پاشا» که در تحریم تنباکو و «سردار بی‌بی مریم بختیاری» که در مشروطه نقش داشته‌اند را شنیده‌ایم؟ از «گوهرشاد خاتون» و بانو «سیده امین» که علمای تشیع از ایشان نام می‌برند، چیزی می‌دانیم؟ در تاریخ معاصری که خودمان در آن زندگی می‌کنیم، آیا زنان الگو کم داریم؟ آیا زنانی که در حوزه اختراعات، اندیشمندان، دانشمندان، ادیبان، ورزشکاران، کارآفرینان و هنرمندان تأثیرگذار هستند، کم داریم؟ و اما چرا آنها را نمی‌شناسیم؟ و چرا راجع به آنها صحبت نمی‌شود؟ عضو کمیته علمی همایش تصریح کرد: در چهل سال بعد از انقلاب، زمانی که معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) در خصوص حضور زنان در جامعه، راه را به درستی باز کردند و از همه خواستند تا مسیر را برای حضور مؤثر زنان هموار کنند. چرا همچنان بعد از چهل سال ما احساس می‌کنیم که زنان در این مسیر به درستی قدم نگذاشتند و ما در راه توسعه پایدار همچنان نقش موثری نداریم؟ و متأسفانه با افکار متحجری مواجه بودیم که کاملا متفاوت با دین روشنگرانه اسلام است.
بنابر گفته وی: در ایران تنها ۱۳درصد از جمعیت زنان مشغول به کار هستند و از بین آنها افراد تأثیرگذار در تصمیم‌گیری‌های مهم کشور بسیار اندکند. زنان فرصت آزمایش و خطا را در این چهل سال از دست دادند. آنها در مسیر شایسته سالاری قرار نگرفتند و همچنان در حوزه تصمیم‌گیری بین انتخاب یک زن و مرد، مرد انتخاب می‌شود. البته برای زنان ایرانی خصوصا در این زمان، خانواده از هر چیزی مهمتر است. امروز ما زنانی داریم در که در حوزه صادرات، صادر کننده نمونه هستند. همچنین زنان سرپرست خانوار که فرزندان رشیدی را به جامعه هدیه دادند.
وی در پایان تأکید کرد: توقع ما از چنین همایش‌هایی این است که بعد از برگزاری نشست‌های متعدد علمی با موضوع‌های کاملاً تخصصی، بتوان راهکارهای عملیاتی برای مسئولین جهت آگاهی‌بخشی به زنان و مردان جامعه ارائه کرد. ما موظف هستیم در قبال نسل جوان که الگوهای خوب را به آنها نشان دهیم تا آنها راه و مسیر درست را برای خودشان انتخاب کنند. این ضرورت برگزاری چنین همایش‌هایی است که آرزو می‌کنم با داشتن دبیرخانه‌ای ثابت و مطالبه‌گری در تمام طرح‌هایی که ارائه می‌کند، در سال‌های آینده نیز همچنان بتواند با قدرت و صلابت برگزار شود و مباحث مهمی در سطح جهانی مطرح کند.