بنیاد ایران شناسی




دیدار و گفتگوی معاون همکاری‌های علمی و بین‌المللی بنیاد ایران‌شناسی با
نمایندگان بخش فرهنگی سفارت جمهوری خلق چین


بنیاد ایران شناسی

به دعوت معاونت همکاری‌های علمی و بین‌المللی بنیاد ایران‌شناسی، صبح روز سه‌شنبه، مورخ بیست و چهارم آبان‌ماه 1401، آقایان «ژانگ هنگ وی»: دبیر دوم سفارت جمهوری خلق چین و «جائو زی آنگ»: وابسته فرهنگی و گردشگری سفات چین، ضمن حضور در این معاونت، به بحث و تبادل نظر دربارة زمینه‌های همکاری مشترک با بنیاد ایران‌شناسی پرداختند.

به گزارش معاونت همکاری‌های علمی و بین‌المللی بنیاد ایران‌شناسی، در این نشست که با حضور دکتر نظام‌زاده: معاون همکاری‌های علمی و بین‌المللی بنیاد، دکتر میردامادی: معاون اداری و مالی بنیاد، آقای کریمی و خانم فرهید: از کارشناسان معاونت بین‌الملل بنیاد ایران‌شناسی همراه بود، طرفین به بحث و گفتگو دربارة ایجاد، گسترش و تعمیق همکاری‌های علمی دو جانبه در زمینه «پیوندهای مشترک تاریخی- فرهنگی ایران و چین»، از جمله مطالعات در حوزه «راه ابریشم» پرداختند.

بر این اساس، موضوعات مطرح شده از سوی بنیاد ایران‌شناسی به نمایندگان سفارت جمهوری خلق چین، جهت بررسی و برنامه‌ریزی برای امضای تفاهم‌نامه همکاری مشترک فرهنگی- تاریخی، بدین شرح بیان شد:

- ایجاد نمایشگاه دائمی «راه ابریشم» با همکاری استان «شان شی»- به عنوان مبدأ «راه ابریشم» در کشور چین- در بنیاد ایران‌شناسی. بر این اساس مقرر شد، در صورت اجرای موفق این طرح، در مرحله بعدی، به صورت متناظر به برپایی نمایشگاهی در راستای معرفی تاریخ و فرهنگ ایرانی به عنوان یک تمدن بزرگ در راه ابریشم- با ارائه آثار و محتوا از سوی بنیاد ایران‌شناسی- در کشور چین پرداخته شود.

- گسترش مطالعات فرهنگی دو جانبه، شامل: ایران‌شناسی در چین و چین‌پژوهی در ایران. دکتر نظام‌زاده با بیان اینکه یکی از رسالت‌های بنیاد ایران‌شناسی، شناسایی ایران‌شناسان و مؤسسات فعال ایران‌شناسی در خارج از کشور است و تاکنون موفق به ثبت و شناسایی 3000 ایران‌شناس و بیش از 660 مؤسسه ایران‌شناسی در سرتاسر دنیا شده است؛ خواهان به‌روز رسانی فایل ایران‌شناسان چینی موجود در بنیاد ایران‌شناسی، از سوی سفارت چین- با همکاری پژوهشگران و مؤسسات ایران‌پژوهی چینی- و به‌طور متقابل ارائه اطلاعات و به‌روزرسانی چین‌شناسان مستقر در ایران از سوی بنیاد ایران‌شناسی شد.

- آمادگی پذیرش دانشجویان علاقه‌مند به ایران‌شناسی از کشور چین، برگزاری دوره‌های دانش‌افزایی ایران‌شناسی و اعزام استادان ایران‌شناس برای دوره‌های کوتاه مدت ایران‌شناسی به چین، از دیگر موضوعات مطرح شده در این جلسه بود،‌که مورد استقبال طرف چینی قرار گرفت.

- بررسی زمینه‌های همکاری مشترک با آکادمی علوم اجتماعی چین. بنابر گفته آقای «ژانگ هنگ وی» این آکادمی شامل پژوهشکده‌های خاورشناسی، ایران‌شناسی، تاریخ و باستان‌شناسی، زبان و ادبیات فارسی و روابط بین‌الملل است و می‌تواند بستر خوبی از همکاری در زمینه تبادل استاد در رشته‌های ادبیات و تاریخ ایران معاصر برای بنیاد ایران‌شناسی باشد.

- استفاده از ظرفیت‌های «برنامه جامع همکاری 25 ساله ایران و چین». بر این اساس مقرر شد در صورت امضای تفاهم‌نامه همکاری، با توجه به اینکه این سند جامع است و شامل حوزه‌های تاریخی، اجتماعی و فرهنگی نیز می‌شود، از ظرفیت‌های مالی ارائه شده در سند در راستای تأمین منابع مالی طرح‌های همکاری بنیاد ایران‌شناسی با سفارت چین، با ارائه درخواست از دولت محترم جمهوری اسلامی ایران اقدام شود.

- مشارکت در برنامه‌های روز بین‌الملل بنیاد در هفته پژوهش و درخواست ارائه سخنرانی در حوزه «راه ابریشم» و برپایی غرفه تبادلات فرهنگی ایران و چین در حوزه «راه ابریشم» در نمایشگاه دائر شده در آن روز از دیگر پیشنهادات ارائه شده بود، که مورد استقبال طرف چینی قرار گرفت. همچنین از سوی طرف چینی، بنیاد ایران‌َشناسی به همایش «چین‌شناسی» که از سوی سفارت چین با همکاری معاونت بین‌الملل دانشگاه تهران ماه آینده برگزار خواهد شد، دعوت شد.

- همچنین، برگزاری روز فرهنگی چین در بنیاد ایران‌شناسی و معرفی چینی‌های ایرانی‌تبار و انجام پژوهش درباره «راه ابریشم دریایی»- با همکاری شعبه بنیاد ایران‌شناسی در استان بوشهر- و انجام طرح پژوهشی در حوزه «ربع رشیدی» که در ساخت آن چینی‌ها فعال بوده‌اند، به عنوان پیشنهادات همکاری‌های آتی ارائه شد.

- ترجمه کتاب‌های ایران‌شناسی به زبان چینی، انتشار و معرفی آن به جامعه ایران‌پژوه چینی از دیگر موارد مطرح شده در این نشست بود، که به‌طور متقابل ترجمه آثار چین‌شناسی در ایران از سوی بنیاد ایران‌شناسی نیز مورد تأکید قرار گرفت.

- انجام مطالعات تطبیقی در حوزه «ادبیات و معماری» و مقایسه آثار معماری و ادبی دو کشور در دوران گذشته، از دیگر پیشنهادات معاونت بین‌الملل بنیاد ایران‌شناسی در این جلسه بود.

آقای «ژانگ هنگ وی» نیز ضمن استقبال از موارد مطرح شده در این نشست و درخواست ارائه پیش‌نویسی از پیشنهادات مطرح شده در جلسه، جهت ارائه به سفیر محترم چین، آمادگی کامل این سفارتخانه را در راستای همکاری‌های علمی، فرهنگی و تاریخی با بنیاد ایران‌َشناسی و در گام بعدی عقد تفاهم‌نامه همکاری عنوان نمود.