بنیاد ایران شناسی

بنیاد ایرانشناسی سومین نشست از سلسله نشستهای هفتگی «دوشنبه‌های ایرانشناسی» را با موضوع
«گاهنگاری فلات مرکزی» برگزار كرد

سومین نشست هفتگی «دوشنبه‌های ایرانشناسی» با موضوع «گاهنگاری فلات مرکزی»، صبح روز سی‌ام مهرماه 1397 در بنیاد ایرانشناسی، با حضور جمعی از پژوهشگران و علاقه‌مندان حوزه باستانشناسی و مسئولان بنیاد برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی بنیاد، در ابتدای این نشست آقای افشار، دبیر اجرایی این نشست با بیان این نکته که بنیاد ایرانشناسی سال گذشته برای نخستین‌بار در کشور، جدول گاهنگاری حوزه باستانشناسی را با تقسیم‌بندی مناطق هفتگانه رونمایی کرد، از چاپ توضیحات کامل هر هفت منطقه علاوه‌بر آنچه در جدول بصورت خلاصه ارائه شده است، خبر داد و این نشست را پیش درآمدی برای چاپ کتاب «گاهنگاری فلات مرکزی» بیان داشت، که به زودی منتشر خواهد شد.
در ادامه این نشست، آقای دکتر حسن فاضلی، عضو هئیت علمی (استاد) گروه باستانشناسی دانشگاه تهران، ضمن قدردانی از سعه صدر رئیس محترم بنیاد ایرانشناسی، حضرت آیت‌ا... سید‌محمد خامنه‌ای و حمایتهای ایشان برای چاپ کتاب «گاهنگاری فلات مرکزی»، با توجه به اهمیت این منطقه بعنوان یکی از نقاط کلیدی ایران، که حوزه جغرافیایی وسیعی را در بر میگیرد، از مسئولان بنیاد ایرانشناسی نیز برای فراهم آوردن شرایط مناسب نشست تخصصی «گاهنگاری فلات مرکزی» تشکر کرد. وی در ادامه یکی از آرزوهای بزرگ باستانشناسانه خود را، مطالعه گاهنگاری ایران و تجدید نظر در مسئله تاریخ قدیمی ایران عنوان کرد و چنین بیان داشت: در حوزه باستانشناسی موضوعات متنوعی برای مطالعه وجود دارد که هر کدام دارای جاذبه‌های فراوان مختص خود میباشند، لذا هر باستانشناس میتواند در حوزه محلی، منطقه‌ای، ملّی و فراملّی پژوهشهایی را انجام دهد، که این امر موجب باز شدن دریچه‌ای نو در حوزه باستانشناسی میشود.
وی با ذکر پژوهشهایی که شخصاً در بیست سال اخیر در ارتباط با مسائل گاهنگاری بطور تخصصی در فلات مرکزی ایران داشته‌، تدوین گاهنگاری توسط باستانشناسان و پژوهشگران متخصص ایرانی را امری ضروری دانست و ابراز امیدواری کرد با تربیت پژوهشگران متخصص ایرانی گام برداشتن در این مسیر - علی‌رغم کاستیهای موجود - آسانتر شده و این امر را و از محسنات ایرانشناسی معاصرِ ایران خواند.

در ادامه آقای دکتر هادی داوودی، دانش‌آموخته دانشگاه تهران، در خصوص گاهنگاری فلات مرکزی دوره مفرغ و آهن، با اشاره به این نکته که عصر مفرغ در مرکز فلات ایران، یکی از دورانهای کمتر شناخته شده است و اطلاعات باستانشناسی از دوره مفرغ قدیم و میانه بسیار ناچیز است،، چنین بیان داشت:
این عصر با کاوش در محوطه¬هایی نظیر تپه جنوبی سیلک در دشت کاشان، محوطه اریسمان در نظنز کاشان، تپه سفالین در پیشوا ورامین، قلی¬درویش در قم، سگزآباد (قره¬تپه) و تپه شیزر در دشت قزوین و چند محوطه دیگر شناسایی شده است. عصر مفرغ در این نوشتار به چهار دوره شامل: قدیم 1 (آغاز نگارش)، قدیم 2 (کورا - ارس)، میانه و جدید تقسیم میشود. فرهنگ مادی همگونی در دوره آغاز نگارش (مفرغ قدیم 1) در فلات مرکزی مشاهده میشود و نشان‌ از ارتباطات فرهنگی و سیاسی با جنوب، جنوب¬غرب و غرب ایران دارد.

در ادامه نشست، خانم فروزان اسلامی، دانشجوی دکتری رشته باستانشناسی دانشگاه تهران، گاهنگاری ادوار نوسنگی و مس‌سنگی را با توجه به پژوهشهای صورت گرفته در مرکز فلات ایران، ارائه کرد.

در پایان این نشست با اهداء لوح سپاس و هدایا توسط سرپرست معاونت پژوهشی بنیاد، از خدمات ارزنده دکتر فاضلی و دیگر سخنرانان تقدیر بعمل آمد.

گزارش تصویری نشست «گاهنگاری فلات مرکزی»